10 odličnih razloga zašto bi trebalo da jedete trešnje

0
263

Proleće je tu, što znači da ćete sada moći da uživate u divnim trešnjama i njihovim brojnim pozitivnim uticajima na zdravlje. Osim samostalno, trešnje možete jesti sa raznim jelima i kolačima. Pogledajte 10 razloga zašto bi trebalo češće da jedete trešnje.

1. PODIŽU NIVO ENERGIJE

Konzumiranjem trešanja na prirodan način pomažete telu da ima više energije. Većina kalorija u ovoj voćki potiču iz prirodnih šećera u njima, a koji vam poboljšavaju rapoloženje i podižu nivo energije. Zato, sledeći put kad u toku dana osetiti kako vam pada energija, posegnite za šakom trešanja i odmah ćete se osećati bolje.

2. POMAŽU DA BOLJE SPAVATE

Ako imate problema sa nesanicom, jedite svakodnevno trešnje da bi vam se poboljšao san. Trešnje sadrže melatonin koji pomaže ljudima koji boluju od insomnije. Jedite redovno trešnje i više nećete imati potrebu da pijete lekove da biste bolje spavali..

3. DOBRE SU ZA VID I KOŽU

Još jedan dobar razlog zašto bi trebalo da jedete trešnje je taj što je ovo voće odlično za vid. Trešnje sadrže puno tivamina A, a deo ovog vitamina je beta karoten koji poboljšava vid i čini vaše oči zdravijim. Retinol je još jedan deo vitamina A koji pomaže da vaša koža izgleda zdravo i sveže. Trešnje sadrže 20 puta više vitamina A od jagoda i borovnica, pa zašto ih ne biste jeli češće?

4. POMAŽU U SPREČAVANJU RAKA

Da li ste znali da redovnim konzumiranjem trešanja možete da izborite sa određenim tipovima raka? Trešnje su pune prirodnih, snažnih antioksidanata koji smanjuju rizik od dobijanja raka i smanjuju efekte starenja. Zato se potrudite da ove sezone jedete što više trešanja.

5. POBOLJŠAVAJU PROBAVU

Zbog velike količine vlakana, trešnje poboljšavaju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi. Šaka trešanja je sasvim dovoljna.

6. UMANJUJU BOL

Trešnje su odličan izvor antocijanina koji umanjuje bole i oticanje i ublžava simptome hroničnih bolesti kao što su giht i artritis. Zato probajte da umesto lekova par dana jedete trešnje i vidite da li imaju efekta na vas.

7. SPREČAVAJU GRČEVE U MIŠIĆIMA

Iako banane imaju više kalijuma od trešanja, mnogi ne vole ovo južno voće. Zato, slobodno jedite što više trešanja da biste sprečili i umanjili grčenje u mišićima. Trešnje mogu da pomognu i u smanjivanju menstrualnog bola.

8. PODSTIČU BOLJE FUNKCIONISANJE MOZGA

Ako se osećate kao da ste zaboravni, trešnje mogu da vam pomognu da poboljšate funkcionisanje mozga, bez obzira na to koliko imate godina. Trešnje su poznate kao “hrana za mozak” jer su bogate moćnim antioksidansom antocijaninom, koji je odličan za mozak.

9. DOBRE SU ZA SRCE

Trebalo bi svakodnevno konzumirati hranu koja je dobra za srce i nikada nije kasno da počnete da se više potrudite oko svoje ishrane. Konzumiranjem trešanja možete da smanjite rizik od srčanih oboljenja, zato je to još jedan dobar razlog da ih jedete u većim količinama.

10. IMAJU ANITIINFLAMATORNA SVOJSTVA

Jedan od najbitnijih svojstava trešanja je njihovo moćno antiinflamatorno dejstvo. Ovo je dobra vest za atletičare, kao i za one koji boluju od artritisa.

Prethodni tekstPovezanost anksioznosti i depresije sa alergijama
Sledeći tekstŠta je dijabetes i kako ga prepoznati na vreme
Dr Milan Popović rođen je u Loznici 1977. godine gde je završio osnovnu školu i gimnaziju „Vuk Karadžić“. U toku školovanja u Gimnaziji, 4 godine aktivno pohađao kurseve elektronike u Istraživačkoj stanici Petnica, gde je realizovao svoje naučne projekte na polju elektronike i medicinske elektronike. Nakon završene gimnazije “Vuk Karadžić” u Loznici, 1996. godine upisuje Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, gde nakon završenih osnovnih studija u trajanju od 6 godina polaže državni ispit i stiče zvanje doktora opšte medicine. Poseduje validnu dozvolu i licencu za rad Lekarske komore Srbije i Beograda. 2017. godine upisuje specijalizaciju psihijatrije na Medicinskom Fakultetu u Beogradu. Redovne specijalističke studije psihijatrije su u toku. 2018. godine započinje specijalizaciju iz oblasti REKBT psihoterapije u okviru „Srpskog centra za RE&CBT“. Poseduje Primary sertifikat REKBT savetnika i psihoterapeuta Srpskog centra za RE&CBT, Instituta Albert Ellis (Njujork) i Instituta za kognitivni menadžment (Frankfurt). Svoje znanje iz oblasti medicine, Dr Milan Popović izgradio je na početku karijere radeći u Hitnoj pomoći Beograda u trajanju od oko 2 godine. Nakon stečenog zvanja doktora opšte medicine, dr Popović radio je na kliničkim ispitivanjima lekova, u farmaceutskim predstavništvima kao lekar i stručni saradnik, a po potrebi i zahtevu radnog mesta i kao grafički i web dizajner, administrator i urednik web sajtova i IT specijalista. Radio je i na poziciji lekara u brojnim domovima zdravlja (Loznica, Mali Zvornik, Beograd - DZ Palilula). Sticanje znanja i radnog iskustva nastavlja u četiri doma za stare na teritoriji Beograda na poziciji lekara opšte medicine, IT specijaliste i menadžera. Uporedo sa studijama medicine, specijalizacijom psihijatrije i REKBT-a i redovnim poslovima, Dr Milan Popović usavršava se i bavi avijacijom, elektronikom, fizikom, hemijom, grafičkim i web dizajnom, filmskom montažom, programiranjem i IT sektorom, marketingom i digitalnim marketingom, kao i borilačkim veštinama (karate i Nindjucu), meditacijom i jogom, gde ostvaruje zavidne rezultate. U toku 2019. godine započinje karijeru u Zepter International na poziciji Medical Manager gde u koordinaciji sa medicinskim, IT, marketing, prodajnim i edukativnim sektorom radi na unapređenju rada Zepter Medical Ordinacije i unapređenju prodaje proizvoda Kompanije Zepter International. Govori srpski, engleski i ruski jezik.