Kako veštačka inteligencija pomaže prevremeno rođenim bebama

0
36

Tokom deset godina, Univerzitetski medicinski centar u Utrehtu (UMC Utreht) u Norveškoj, prikupljao je anonimne podatke sa odeljenja intenzivne nege neonatologije. Tako je započet projekat „Veliki podaci za male bebe” (Big data for small babies), sa ciljem da koristeći naprednu analitiku, mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, proaktivno tretira ili čak spreči infekcije kod prevremeno rođenih beba.

Najveća godišnja konferencija iz oblasti analitike, koju organizuje kompanija SAS, održala se u američkom gradu Dalas od 28. aprila do 1. maja. Konferencija svake godine okuplja veliki broj stručnjaka koji primerima iz svakodnevnog života predstavljaju uticaj napredne analitike, veštačke inteligencije i mašinskog učenja na rešavanje poslovnih izazova.

„Ponovo je aktuelan fokus na podatke i analitiku, koji proističe iz postojanja sve moćnijih kompjutera, povezanog sveta i moćnih tehnologija poput veštačke inteligencije i mašinskog učenja”, kaže izvršni direktor kompanije SAS Džim Gudnajt. „Ključ je iskoristiti podatke koje imamo na raspolaganju da bismo rešili najveće izazove. SAS nudi analitiku za sve korisnike i tehnologije. Moćna analitika može pomoći našim korisnicima bilo gde, u bilo kojoj oblasti i prilagoditi se na bilo koji obim problema”.

MALE BEBE I VELIKI UTICAJ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Deset odsto svih beba se rodi prevremeno, a one su veoma podložne infekcijama. Kako bi se pratilo njihovo zdravlje, prevremeno rođene bebe su neretko povezane na veliki broj aparata.

Tokom deset godina, Univerzitetski medicinski centar u Utrehtu (UMC Utreht) u Norveškoj, prikupljao je anonimne podatke sa odeljenja intenzivne nege neonatologije. Tako je započet projekat „Veliki podaci za male bebe” (Big data for small babies), sa ciljem da koristeći naprednu analitiku, mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, proaktivno tretira ili čak spreči infekcije kod prevremeno rođenih beba.

Koristeći SAS rešenja za veštačku inteligenciju i naprednu analitiku, tim stručnjaka iz UMC Utreht je analizirao istorijske podatke uređaja sa odeljenja intenzivne nege neonatologije i razvio analitički model koji predviđa infekcije kod prevremeno rođenih beba. Predviđanja uključuju i mogućnost dobijanja sepse, infekcije krvi koja može biti opasna po život. Model koji je razvijen sa 90 odsto preciznosti može predvideti prisustvo bakterijskih infekcija koje su uzročnici sepse. Ovo je značajno veći procenat od dijagnostike lekara znasnovane na pregledima pacijenata i postojećim simptomima.

„Korišćenjem SAS-ove veštačke inteligencije i napredne analitike, doktori i medicinske sestre UMC Utreht mogu da donesu najbolju moguću odluku za svoje male pacijente, tako što će im obezbediti terapiju koja spasava život, ili izbeći korišćenje nepotrebnih antibiotika”, rekao je Daniel Vijlbrief, MD, neonatolog na UMC Utrehtu.

Analitika se primenjuje u svim oblastima. Industrije poput bankarstva i zdravstva, oslanjaju se na naprednu analitiku kako bi iskoristile potencijal veštačke inteligencije da reše izazove u poslovanju, ali i značajne društvene teme. SAS ima mogućnost da analizira i upravlja velikom količinom podataka, kako bi automatizovao odluke koje se donose na dnevnom nivou. Primenom sofisticirane analitike, kompanije mogu da donose pametnije, efikasnije i personalizovane odluke.

Prethodni tekstSindrom hodajućeg leša – Kotardov sindrom
Sledeći tekstPreporuke Svetske zdravstvene organizacije: Kako preduprediti demenciju?
Dr Milan Popović rođen je u Loznici 1977. godine gde je završio osnovnu školu i gimnaziju „Vuk Karadžić“. U toku školovanja u Gimnaziji, 4 godine aktivno pohađao kurseve elektronike u Istraživačkoj stanici Petnica, gde je realizovao svoje naučne projekte na polju elektronike i medicinske elektronike. Nakon završene gimnazije “Vuk Karadžić” u Loznici, 1996. godine upisuje Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, gde nakon završenih osnovnih studija u trajanju od 6 godina polaže državni ispit i stiče zvanje doktora opšte medicine. Poseduje validnu dozvolu i licencu za rad Lekarske komore Srbije i Beograda. 2017. godine upisuje specijalizaciju psihijatrije na Medicinskom Fakultetu u Beogradu. Redovne specijalističke studije psihijatrije su u toku. 2018. godine započinje specijalizaciju iz oblasti REKBT psihoterapije u okviru „Srpskog centra za RE&CBT“. Poseduje Primary sertifikat REKBT savetnika i psihoterapeuta Srpskog centra za RE&CBT, Instituta Albert Ellis (Njujork) i Instituta za kognitivni menadžment (Frankfurt). Svoje znanje iz oblasti medicine, Dr Milan Popović izgradio je na početku karijere radeći u Hitnoj pomoći Beograda u trajanju od oko 2 godine. Nakon stečenog zvanja doktora opšte medicine, dr Popović radio je na kliničkim ispitivanjima lekova, u farmaceutskim predstavništvima kao lekar i stručni saradnik, a po potrebi i zahtevu radnog mesta i kao grafički i web dizajner, administrator i urednik web sajtova i IT specijalista. Radio je i na poziciji lekara u brojnim domovima zdravlja (Loznica, Mali Zvornik, Beograd - DZ Palilula). Sticanje znanja i radnog iskustva nastavlja u četiri doma za stare na teritoriji Beograda na poziciji lekara opšte medicine, IT specijaliste i menadžera. Uporedo sa studijama medicine, specijalizacijom psihijatrije i REKBT-a i redovnim poslovima, Dr Milan Popović usavršava se i bavi avijacijom, elektronikom, fizikom, hemijom, grafičkim i web dizajnom, filmskom montažom, programiranjem i IT sektorom, marketingom i digitalnim marketingom, kao i borilačkim veštinama (karate i Nindjucu), meditacijom i jogom, gde ostvaruje zavidne rezultate. U toku 2019. godine započinje karijeru u Zepter International na poziciji Medical Manager gde u koordinaciji sa medicinskim, IT, marketing, prodajnim i edukativnim sektorom radi na unapređenju rada Zepter Medical Ordinacije i unapređenju prodaje proizvoda Kompanije Zepter International. Govori srpski, engleski i ruski jezik.