Kućna prašina: Šta sve krije i koliko je štetna

Istraživači s Univerziteta u Vašingtonu testirali su uzorke kućne prašine i otkrili da sadrži veliki broj štetnih hemikalija, piše CNN.

0
247

“Želeli smo da identifikujemo koje su hemikalije prisutne u najvećoj meri u kućama, a neke od njih su se pojavile u skoro svakom uzorku prašine”, kaže doktorka Ejmi Zota, asistent profesora predmeta o životnoj sredini i zdravlja na radu, koja je predvodila studiju.

Kako bi otkrili kojim potencijalno otrovnim česticama smo najviše izloženi, Zotin tim je analizirao sve studije urađene u SAD koje imaju uzorke kućne prašine, od 2000. godine.

Tražili su prisutnost potencijalnih otrovnih hemikalija i podelili su ih u pet klasa, od koji su se dve najčešće pojavljivale u uzorcima – ftalati i zapaljive čestice.

Hemikalije pronađene u uzorcima prašine potiču od mnogo stvari koje se tipično nalaze u kući, uključujući proizvode od vinila (PVC), kozmetiku, proizvode za bebe, nameštaj i lak za nokte.

Kako bi pojasnili kako su ove hemikalije dospele u kuću, potrebno je razumeti gde se koriste. Naime, ftalati čine plastiku mekšom i savitljivijom, tako da se mogu naći u materijalima od vinila, kao što su podovi, žaluzine i ambalaže za hranu.

Zapaljive čestice pomažu proizvodima da zadovolje standarde zapaljivosti, koji se nalaze u građevinskim propisima, uslovima osiguranja i protivpožarne zaštite.

Istražitelji navode da je u pitanju nešto više od same izloženosti česticama. Na primer, iako su ftalati otkriveni u većoj koncentraciji, hemikalije u zapaljivim česticama imaju najveći proces unosa, što znači da one više ulaze u organizam.

“Mogu se udahnuti ili ih može koža apsorbovati. Ove hemikalije se ne vezuju za proizvode, pa tako mogu lako i ‘pobeći’ sa njih.”

Jedna od najvećih briga je činjenica da deca mogu udahnuti ili upiti neke od ovih hemikalija dok puze po kući, dodiruju stvari i nakon toga stavljaju prste u usta.

“Izloženost dece ftalatima može da poveća rizik od respiratornih, bihevioralnih i neurorazvojnih problema.”

Ftalati su takođe poznati po tome što mogu da poremete hormone, što može da dovede do problema sa reprodukcijom.

Razlog zbog kojeg su ftalati pronađeni kao najčešća čestica u kućnoj prašini je to što su se studije fokusirale na tu vrstu čestica.

“Uvek postoji mogućnost izloženosti česticama koje još nisu proučavane. Možda postoje hemikalije za koje još ne znamo, za koje još nismo ni čuli”, kaže doktor Asa Bredmen koji nije bio uključen u studiju. Njegova prethodna istraživanja su pokazala da su ftalati najčešća čestica u vrtićima širom SAD.

Najbolji način da se izborite sa kućnom prašinom i drugim zagađivačima vazduha i alergenima jeste upotreba Therapy Air prečišćivača vazduha: https://www.elementizdravlja.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4/therapy-air-ion/

IZVORB92.NET
Prethodni tekstŠta je arterijska hipertenzija – povišen krvni pritisak
Sledeći tekstKvalitet vazduha kritičan u oblasti Zapadnog Balkana
Dr Milan Popović rođen je u Loznici 1977. godine gde je završio osnovnu školu i gimnaziju „Vuk Karadžić“. U toku školovanja u Gimnaziji, 4 godine aktivno pohađao kurseve elektronike u Istraživačkoj stanici Petnica, gde je realizovao svoje naučne projekte na polju elektronike i medicinske elektronike. Nakon završene gimnazije “Vuk Karadžić” u Loznici, 1996. godine upisuje Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, gde nakon završenih osnovnih studija u trajanju od 6 godina polaže državni ispit i stiče zvanje doktora opšte medicine. Poseduje validnu dozvolu i licencu za rad Lekarske komore Srbije i Beograda. 2017. godine upisuje specijalizaciju psihijatrije na Medicinskom Fakultetu u Beogradu. Redovne specijalističke studije psihijatrije su u toku. 2018. godine započinje specijalizaciju iz oblasti REKBT psihoterapije u okviru „Srpskog centra za RE&CBT“. Poseduje Primary sertifikat REKBT savetnika i psihoterapeuta Srpskog centra za RE&CBT, Instituta Albert Ellis (Njujork) i Instituta za kognitivni menadžment (Frankfurt). Svoje znanje iz oblasti medicine, Dr Milan Popović izgradio je na početku karijere radeći u Hitnoj pomoći Beograda u trajanju od oko 2 godine. Nakon stečenog zvanja doktora opšte medicine, dr Popović radio je na kliničkim ispitivanjima lekova, u farmaceutskim predstavništvima kao lekar i stručni saradnik, a po potrebi i zahtevu radnog mesta i kao grafički i web dizajner, administrator i urednik web sajtova i IT specijalista. Radio je i na poziciji lekara u brojnim domovima zdravlja (Loznica, Mali Zvornik, Beograd - DZ Palilula). Sticanje znanja i radnog iskustva nastavlja u četiri doma za stare na teritoriji Beograda na poziciji lekara opšte medicine, IT specijaliste i menadžera. Uporedo sa studijama medicine, specijalizacijom psihijatrije i REKBT-a i redovnim poslovima, Dr Milan Popović usavršava se i bavi avijacijom, elektronikom, fizikom, hemijom, grafičkim i web dizajnom, filmskom montažom, programiranjem i IT sektorom, marketingom i digitalnim marketingom, kao i borilačkim veštinama (karate i Nindjucu), meditacijom i jogom, gde ostvaruje zavidne rezultate. U toku 2019. godine započinje karijeru u Zepter International na poziciji Medical Manager gde u koordinaciji sa medicinskim, IT, marketing, prodajnim i edukativnim sektorom radi na unapređenju rada Zepter Medical Ordinacije i unapređenju prodaje proizvoda Kompanije Zepter International. Govori srpski, engleski i ruski jezik.