Posledice globalnog zagrevanja jače nego ikad

Najnoviji obiman izveštaj urađen za potrebe američke vlade iznosi zaključak da su dokazi o globalnom zagrevanju jači nego ikad, što prkosi jednoj od glavnih teza administracije predsednika SAD Donalda Trampa da ljudi nemaju uticaj na klimatske promene.

0
1617

Izveštaj koji je objavljen u petak jedan je od dve naučne procene koje su vlasti SAD obavezne da izdaju na svake četiri godine. Objavljen je, takođe, nacrt nalaza o tome kako zagrevanje utiče na SAD.

Uprkos strahovanjima koji su neki naučnici i ekološki zagovornici izrazili, član Nacionalne administracije za okeane i atmosferu SAD, Dejvid Fahi, rekao je da nije bilo političkog mešanja ili cenzurisanja konačnog izveštaja.

“Mnogo toga što smo učili u prethodne četiri godine ukazuje na mogućnost da su stvari mnogo ozbiljnije nego što mislimo”, rekao je Robert Kop iz Univerziteta Rutgers, jedan od nekoliko desetina naučnika koji su radili na izveštaju.

Od 1900. godine, Zemlja se zagrejala za jedan stepen Celzijusov, a mora su narasla za 20 centimetara. Toplotni talasi, obilne padavine i šumski požari postali su redovna pojava.

Ministar za energetiku SAD Rik Peri, kao i predsednik Agencije za zaštitu prirode u više navrata su rekli da ugljen dioksid nije glavni krivac za globalno zagrevanje.

U izveštaju se navodi da je “ekstremno verovatno” da je globalno zagrevanje direktno uzrokovao čovek, uglavnom puštanjem ugljen dioksida u atmosferu, putem sagorevanja uglja i prirodnog gasa.

“Gledajući vek unazad, ne postoji drugih ubedljivih objašnjenja”, navodi se u izveštaju.

Naučnici su takođe zaključili da je ljudski doprinos globalnom zagrevanju od 1950. godine – između 92 i 123 procenta. Cifra probija granicu od 100 odsto zbog toga što neke prirodne sile, kako što su aktivnosti vulkana i promene u ciklusima kretanja Zemlje, deluju na hlađenje planete, ali ih nadmašuju efekti gasova staklene bašte.

“Ovaj period je najtopliji u istoriji moderne civilizacije”, rekla je jedna od autorki Katarina Hejho.

Po prvi put, naučnici su naglasili nekoliko opasnosti koje bi mogle da se pojave usled globalnog zagrevanja, za koje Hejhova kaže da zbog njih “noćima ne spava”.

Jedna od takvih stvari je usporavanje struje u Atlanskom okeanu, što bi moglo da dovede do izobličenje vremena širom sveta. Još jedna posledica toga bili bi mnogo jači meteorološki fenomeni “El Ninjo”, povlačenje leda na Grenladnu i Antarktiku, što bi dovelo do porasta nivoa mora, kao i ogromne emisije metana i ugljen dioksida iz otopljenog leda, što bi značajno ubrzalo globalno zagrevanje.

U izveštaju se ne navodi kolika je verovatnoća da se tako nešto dogodi.

Izveštaj takođe upozorava na to kako bi klimatska promena pogoršala uslove života, pozivajući se na ogromne šumske požare u Kaliforniji, kao i super oluju “Sendi” od pre pet godina.

IZVORhttp://www.021.rs
Prethodni tekstPsihoterapija menja mozak i gene
Sledeći tekstZašto je odnos otac-ćerka tako poseban i bitan?
Dr Milan Popović rođen je u Loznici 1977. godine gde je završio osnovnu školu i gimnaziju „Vuk Karadžić“. U toku školovanja u Gimnaziji, 4 godine aktivno pohađao kurseve elektronike u Istraživačkoj stanici Petnica, gde je realizovao svoje naučne projekte na polju elektronike i medicinske elektronike. Nakon završene gimnazije “Vuk Karadžić” u Loznici, 1996. godine upisuje Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, gde nakon završenih osnovnih studija u trajanju od 6 godina polaže državni ispit i stiče zvanje doktora opšte medicine. Poseduje validnu dozvolu i licencu za rad Lekarske komore Srbije i Beograda. 2017. godine upisuje specijalizaciju psihijatrije na Medicinskom Fakultetu u Beogradu. Redovne specijalističke studije psihijatrije su u toku. 2018. godine započinje specijalizaciju iz oblasti REKBT psihoterapije u okviru „Srpskog centra za RE&CBT“. Poseduje Primary sertifikat REKBT savetnika i psihoterapeuta Srpskog centra za RE&CBT, Instituta Albert Ellis (Njujork) i Instituta za kognitivni menadžment (Frankfurt). Svoje znanje iz oblasti medicine, Dr Milan Popović izgradio je na početku karijere radeći u Hitnoj pomoći Beograda u trajanju od oko 2 godine. Nakon stečenog zvanja doktora opšte medicine, dr Popović radio je na kliničkim ispitivanjima lekova, u farmaceutskim predstavništvima kao lekar i stručni saradnik, a po potrebi i zahtevu radnog mesta i kao grafički i web dizajner, administrator i urednik web sajtova i IT specijalista. Radio je i na poziciji lekara u brojnim domovima zdravlja (Loznica, Mali Zvornik, Beograd - DZ Palilula). Sticanje znanja i radnog iskustva nastavlja u četiri doma za stare na teritoriji Beograda na poziciji lekara opšte medicine, IT specijaliste i menadžera. Uporedo sa studijama medicine, specijalizacijom psihijatrije i REKBT-a i redovnim poslovima, Dr Milan Popović usavršava se i bavi avijacijom, elektronikom, fizikom, hemijom, grafičkim i web dizajnom, filmskom montažom, programiranjem i IT sektorom, marketingom i digitalnim marketingom, kao i borilačkim veštinama (karate i Nindjucu), meditacijom i jogom, gde ostvaruje zavidne rezultate. U toku 2019. godine započinje karijeru u Zepter International na poziciji Medical Manager gde u koordinaciji sa medicinskim, IT, marketing, prodajnim i edukativnim sektorom radi na unapređenju rada Zepter Medical Ordinacije i unapređenju prodaje proizvoda Kompanije Zepter International. Govori srpski, engleski i ruski jezik.