Šipurak – namirnica sa najviše C vitamina

0
346

U našim krajevima poznat je i kao šipurika, divlji šipak, divlja ruža, pasja ruža, srbiguzica, šipurina i šepurika. Raste po živicama, uz rubove šuma, pored puteva i u šikarama. Svež šipak je čvrst, sočan, gladak i sjajno crven, a osušen je tvrd, crvenomrk i naboran. Ima prijatan slatko-kiselkast, pomalo opor ukus.

Šta sve sadrži

Skoro svi narodi sveta od davnina smatraju šipurak veoma lekovitom biljkom od koje mogu da se koriste listovi, cvet i plod. Čuveni nemački travar Kerber je još u 16. veku od šipurka pravio prašak za jačanje desni, Rusi su ga u istom periodu koristili za lečenje rana, bolesti bubrega i bešike, Kinezi za poboljšanje varenja, dok se na Tibetu upotrebljavao za lečenje tuberkuloze.

Jovan Tucakov, jedan od naših najpoznatijih farmakologa, često je isticao lekovita svojstva šipurka koji sadrži ogromne količine vitamina C, ali i druge korisne materije kao što su vitamini B, P, K, provitamin A, natrijum, tanin, flavonoid, limunovu i jabučnu kiselinu, pektin, šećer i eterična ulja.

Za šta se koristi

U narodnoj medicini kao lekovito sredstvo koriste se plodovi, list i cvet. Čajevi od šipka otklanjaju prolećni umor, malaksalost, bledilo i ostale tegobe uzrokovane nedostatkom vitamina C. Šipurak blagotvorno deluje na organe za varenje, podstiče izlučivanje mokraće, prevenira nastanak kamena u bubrezima i mokraćnim kanalima. Takođe, čisti krv, a koristi se kod upalnih procesa bubrega i mokraćnog mehura. Čaj od cvetnih latica šipurka koristi se za lečenje hemoroida, dijareje i želudačnih grčeva. Šipurak pomešan sa drugim lekovitim biljkama koristi se za lečenje mnogih drugih bolesti.

Plodovi šipurka beru se krajem leta i tokom jeseni, po lepom i suvom vremenu. Prezreo i nedozreo šipak sadrži znatno manje korisnih sastojaka i zato treba brati isključivo tvrde plodove crvenonarandžaste boje.

Inače, od plodova šipurka sprema se i izuzetno cenjen i ukusan džem.

Savršen je za čaj i lekovite tinkture

Za lečenje suvog kašlja

Kašiku dobro usitnjenog ploda sušenog šipurka prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Čaj procedite, zasladite kašičicom bagremovog meda i pijte pre jela tri puta na dan. Ukoliko imate jak nazeb, možete da ga pijete i češće. Važno je samo da svaki put spremite nov, svež čaj jer ga ne treba podgrevati.

Za jačanje organizma

Tri kašike usitnjenog ploda sušenog šipurka potopite u pola litra hladne vode, ostavite da odstoji 68 sati, a zatim prokuvajte pola sata. Ostavite poklopljen čaj da se prohladi, procedite ga i pomešajte sa jednakom količinom mleka, zasladite kašikom meda i uzimajte svako veče pred spavanje. Ovaj čaj idealan je za jačanje organizma, naročito ako je reč o starijim osobama.

Za popravljanje imuniteta

U litar dobre komovice stavite 250 g usitnjenog ploda šipurka, 250 g žutog šećera i ostavite da odstoji deset dana. Procedite, prespite u čistu flašu i čuvajte u frižideru. Ova tinktura odlična je za jačanje odbrambenih snaga organizma. Uzima se po potrebi, dva do tri puta dnevno, po jedna kašičica pomešana s vodom.

Za razbuđivanje

Kašiku usitnjenih suvih plodova šipka prelijte sa dve šolje vrele vode i ostavite da odstoji pola sata. Ohladite, procedite, dodajte kašiku meda i popijte odmah, pre jela. Ovaj čaj idealan je za razbuđivanje i popravljanje raspoloženja.

Prethodni tekstUticaj fizičke aktivnosti na zdravlje
Sledeći tekstNaučnici postigli ozbiljan napredak u lečenju dijabetesa matičnim ćelijama
Dr Milan Popović rođen je u Loznici 1977. godine gde je završio osnovnu školu i gimnaziju „Vuk Karadžić“. U toku školovanja u Gimnaziji, 4 godine aktivno pohađao kurseve elektronike u Istraživačkoj stanici Petnica, gde je realizovao svoje naučne projekte na polju elektronike i medicinske elektronike. Nakon završene gimnazije “Vuk Karadžić” u Loznici, 1996. godine upisuje Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, gde nakon završenih osnovnih studija u trajanju od 6 godina polaže državni ispit i stiče zvanje doktora opšte medicine. Poseduje validnu dozvolu i licencu za rad Lekarske komore Srbije i Beograda. 2017. godine upisuje specijalizaciju psihijatrije na Medicinskom Fakultetu u Beogradu. Redovne specijalističke studije psihijatrije su u toku. 2018. godine započinje specijalizaciju iz oblasti REKBT psihoterapije u okviru „Srpskog centra za RE&CBT“. Poseduje Primary sertifikat REKBT savetnika i psihoterapeuta Srpskog centra za RE&CBT, Instituta Albert Ellis (Njujork) i Instituta za kognitivni menadžment (Frankfurt). Svoje znanje iz oblasti medicine, Dr Milan Popović izgradio je na početku karijere radeći u Hitnoj pomoći Beograda u trajanju od oko 2 godine. Nakon stečenog zvanja doktora opšte medicine, dr Popović radio je na kliničkim ispitivanjima lekova, u farmaceutskim predstavništvima kao lekar i stručni saradnik, a po potrebi i zahtevu radnog mesta i kao grafički i web dizajner, administrator i urednik web sajtova i IT specijalista. Radio je i na poziciji lekara u brojnim domovima zdravlja (Loznica, Mali Zvornik, Beograd - DZ Palilula). Sticanje znanja i radnog iskustva nastavlja u četiri doma za stare na teritoriji Beograda na poziciji lekara opšte medicine, IT specijaliste i menadžera. Uporedo sa studijama medicine, specijalizacijom psihijatrije i REKBT-a i redovnim poslovima, Dr Milan Popović usavršava se i bavi avijacijom, elektronikom, fizikom, hemijom, grafičkim i web dizajnom, filmskom montažom, programiranjem i IT sektorom, marketingom i digitalnim marketingom, kao i borilačkim veštinama (karate i Nindjucu), meditacijom i jogom, gde ostvaruje zavidne rezultate. U toku 2019. godine započinje karijeru u Zepter International na poziciji Medical Manager gde u koordinaciji sa medicinskim, IT, marketing, prodajnim i edukativnim sektorom radi na unapređenju rada Zepter Medical Ordinacije i unapređenju prodaje proizvoda Kompanije Zepter International. Govori srpski, engleski i ruski jezik.