Šta je astma, kako nastaje i kako je sprečiti

Praktični saveti o astmi i prevenciji astme.

0
176

Astma je najčešća hronična bolest u detinjstvu. U SAD-u, skoro 24 miliona ljudi ima astmu. Astma se često javlja rano u životu, ali se može pojaviti i prvi put u odrasloj dobi. Astma može da se pojavi tek u kasnijoj životnoj dobi.

Šta je astma?
Astma je upalna bolest pluća. Može se pojaviti duž celog disajnog puta od nosa do pluća. Jednom kada disajni put postane otečen i upaljen, on postaje uži, a manje vazduha prodire u plućno tkivo. Tačan uzrok astme nije poznat. Istraživači misle da neki genetski faktori i faktori okoline utiču na astmu, obično pre 5-te godine života.

Koji su simptomi astme?
Šištanje, kašljanje, stezanje u grudima i problem sa disanjem. Tokom napada astme, mišići oko disajnih puteva se zatežu, stvara se više sluzi i simptomi astme postaju gori.

Da li su alergije povezane sa astmom?
Da. Astmu mogu izazvati supstance u okruženju koje se nazivaju alergeni. Neki alergeni u zatvorenom prostoru potiču od grinja, insekata, pasa, mačaka, glodara i gljivica. Alergeni na otvorenom uključuju polen mnogih stabala, korova i trave. Čak i alergije na hranu mogu izazvati simptome astme.

Šta je sa zagađenjem vazduha u spoljašnjoj sredini?
Spoljašnja zagađenja igraju veliku ulogu, kao i dim cigareta. Deca izložena zagađenju češće će razviti astmu. Za pacijente koji boluju od astme veća je verovatnoća da će se njihova astma pojačati kada budu izloženi zagađenju. Zbog toga pacijenti sa astmom ne bi trebalo da vežbaju na otvorenom u danima sa kada je stepen zagađenja vazduha visok.

Koje korake možete preduzeti da biste smanjili količinu alergena u zatvorenom prostoru i sprečili napade astme?

Usisavati tepihe i tapacirani nameštaj svake nedelje
Smanjite vlažnost na ispod 50%
Uklonite štetočine kako biste smanjili izlaganje alergenima
Koristite uređaje za filtriranje vazduha HEPA da biste smanjili alergene u vazduhu (Therapy Air Ion)
Operite pokrivače u toploj vodi svake sedmice
Stavite dušeke, jorgane i jastuke u posteljinu koja ima antialergijska svojstva

Prethodni tekstKako preživeti letnje vrućine?
Sledeći tekstKako preživeti letnje vrućine
Dr Milan Popović rođen je u Loznici 1977. godine gde je završio osnovnu školu i gimnaziju „Vuk Karadžić“. U toku školovanja u Gimnaziji, 4 godine aktivno pohađao kurseve elektronike u Istraživačkoj stanici Petnica, gde je realizovao svoje naučne projekte na polju elektronike i medicinske elektronike. Nakon završene gimnazije “Vuk Karadžić” u Loznici, 1996. godine upisuje Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, gde nakon završenih osnovnih studija u trajanju od 6 godina polaže državni ispit i stiče zvanje doktora opšte medicine. Poseduje validnu dozvolu i licencu za rad Lekarske komore Srbije i Beograda. 2017. godine upisuje specijalizaciju psihijatrije na Medicinskom Fakultetu u Beogradu. Redovne specijalističke studije psihijatrije su u toku. 2018. godine započinje specijalizaciju iz oblasti REKBT psihoterapije u okviru „Srpskog centra za RE&CBT“. Poseduje Primary sertifikat REKBT savetnika i psihoterapeuta Srpskog centra za RE&CBT, Instituta Albert Ellis (Njujork) i Instituta za kognitivni menadžment (Frankfurt). Svoje znanje iz oblasti medicine, Dr Milan Popović izgradio je na početku karijere radeći u Hitnoj pomoći Beograda u trajanju od oko 2 godine. Nakon stečenog zvanja doktora opšte medicine, dr Popović radio je na kliničkim ispitivanjima lekova, u farmaceutskim predstavništvima kao lekar i stručni saradnik, a po potrebi i zahtevu radnog mesta i kao grafički i web dizajner, administrator i urednik web sajtova i IT specijalista. Radio je i na poziciji lekara u brojnim domovima zdravlja (Loznica, Mali Zvornik, Beograd - DZ Palilula). Sticanje znanja i radnog iskustva nastavlja u četiri doma za stare na teritoriji Beograda na poziciji lekara opšte medicine, IT specijaliste i menadžera. Uporedo sa studijama medicine, specijalizacijom psihijatrije i REKBT-a i redovnim poslovima, Dr Milan Popović usavršava se i bavi avijacijom, elektronikom, fizikom, hemijom, grafičkim i web dizajnom, filmskom montažom, programiranjem i IT sektorom, marketingom i digitalnim marketingom, kao i borilačkim veštinama (karate i Nindjucu), meditacijom i jogom, gde ostvaruje zavidne rezultate. U toku 2019. godine započinje karijeru u Zepter International na poziciji Medical Manager gde u koordinaciji sa medicinskim, IT, marketing, prodajnim i edukativnim sektorom radi na unapređenju rada Zepter Medical Ordinacije i unapređenju prodaje proizvoda Kompanije Zepter International. Govori srpski, engleski i ruski jezik.