Sve što niste znali o medu, a trebalo bi ŠTO PRE da saznate!

0
282

Još od postanka čovek je koristio med kao hranu, a pored toga što predstavlja jedno od najstarijih pčelinjih proizvoda u ljudskoj ishrani, poznata su i njegova lekovita svojstva, još od davnina. U staroj Grčkoj Hipokrat je mešao med sa mnogim lekovima.

Da nisu bez razloga prve civilizacije imale ogromno poštovanje prema pčelama i njihovim produktima, uveriće vas i naredni tekst u kom ćete otkriti koji med je najzdraviji, najkvalitetniji, kako treba čuvati med i dr.

1. MED JE BRZ DAVALAC ENERGIJE

Med je mešavina šećera, vode i sastojaka poput fruktoze, dekstroze, saharoze, maltoze, viših šećera, pepela i azota. Šećeri iz meda gotovo bez varenja neposredno dospevaju u krv, i tako med vrlo brzo vraća telu izgubljenu energiju.

2. MED JE NAJKORISNIJA HRANA KOJA POSTOJI

Med sadrži vitamine A, D, C, E, K, B – grupe, mineralne soli, mikroelemente… kalcijum, magnezijum, jod , natrijum, kaliju, fosfor, cink… Bakar, kobalt i gvožđe u medu pogoduju lečenju anemije a med sadrži još i amino kiseline, enzime i organske kiseline potrebne za izgradnju i funkcije organizma. Svakodnevna upotreba meda može pomoći čoveku da uspešnije održava dobro zdravlje, i produži svoj radni i stvaralački vek. Preporučuje se od 60 -100 grama za odrasle, a za decu do polovine ove količine na dnevnom nivou.

3. MED JE JEDINA NAMIRNICA KOJA NEMA ROK TRAJANJA

U Tutankhamonovoj grobnici pronađen je jestivi med star više od 3000 godina što dokazuje činjenicu da, dobro zatvoren i čuvan na tamnom mestu ima neograničen rok trajanja. Bitno je da bude zaštićen od vlage, i to najbolje u staklenoj ambalaži. Najbolje se čuva na temperaturi od 5 do 10 stepeni u provetrenim prostorijama, a smrzava se na – 17 stepeni i tada se njegov volumen smanjuje za 10 odsto.

4. KRISTALIZACIJA MEDA JE ZAPRAVO DOBAR ZNAK

Ljudi često izbegavaju da kupe kristalizovan med, misleći da je pokvaren i neprirodan što je pogrešno. Upravo kristalizacija potvrđuje da je reč o potpuno prirodnom medu. Do nje dolazi jer glukoza u medu pri određenoj temperaturi ne može opstati u tečnom stanju pa se stvaraju kristali, a med tako dobija kremast izgled.

5. KADA MED GUBI SVOJA LEKOVITA SVOJSTVA?

Na temperaturama od 40 °C i naviše med gubi lekovita svojstva, pa pripazite da ga ne koristite u prevrućim čajevima. Takođe, nemojte koristiti metalnu kašičicu za med jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala, što je štetno po zdravlje i uništava vitamine u proizvodu. Zato uzmite drvenu, porculansku ili plastičnu kašičicu.

6. KAKO SE MED NAJPRAVILNIJE KONZUMIRA I KAD JE NAJEFIKASNIJI?

Najviše lekovitih svojstava meda u organizam ćete uneti ako ga rastopite u toploj vodi i popijete, ili nekoliko minuta držite pod jezikom zbog optimalne apsorpcije njegovih lekovitih supstanci. Za one koji žele da izgube kilograme najbolje je da uveče pre spavanja pojedu kašičicu meda sa malo mlake vode.

7. PČELE SU NEVEROVATNE VREDNICE

Da bi skupile kilogram meda pčele moraju obići oko deset miliona cvetova, a prelaze u proseku oko 450.000 kilometara. Od jednog skupljanja nektara pčela u košnicu donosi teret ravan polovini njene težine od deset grama. Smatra se da oko 50.000 pčela u jednom letu može u košnicu doneti oko kilogram nektara. Takođe, one imaju savršenu memoriju za vreme i prostor, te razlikuju više od 130 različitih mirisa.

8. KOJI MED JE NAJBOLJI, NAJKORISNIJI I NAJZDRAVIJI

Kada kupujete med potrebno je da prvo obratite pažnju na njegove lekovite osobine, jer nije svaki med isti s obzirom na to da njegov kvalitet i lekovitost zavisi od biljaka od kojih je napravljen. Bagremov med ubraja se u najcenjenije vrste meda. Pomaže kod nesanice, vrtoglavice, umiruje nervni sistem, leči plućne bolesti, opstipaciju i reguliše probavu, smanjuje stres, pomaže kod infekcije, jača imunitet…

9. ONAJ KO PATI OD BOLESTI SRCA I KRVNIH SUDOVA NIKAKO NE SME DA KORISTI OVAJ MED!

Lipov med je dobar kod prehlade, upale probavnih organa, organa za disanje i nekih bubrežnih oboljenja. Pospešuje metabolizam pa samim tim ima značaja kod izbacivanja štetnih materija iz organizma. Med od lipe smiruje grčeve i primenjuje se protiv bubrežnih bolesti, protiv prehlade i pomaže pri iskašljavanju. Ne sme se davati osobama koje pate od bolesti srca i krvnih sudova; tim osobama najbolje je davati livadski med. On brzo vraća energiju i ubrzava oporavak organizma. Kao i med od lavande, koji je odličan i za osobe sa niskim krvnim pritiskom.

10. AKO KORISTITE KOZMETIKU PRAVLJENU OD OVE VRSTE MEDA, ZNAJTE DA JE NAJKVALITETNIJA!

Med od uljane repice jedan je od najcenjenijih u svetu. Veoma je bogat polenom i mineralima, a kristališe veoma brzo i to finim sitnim kristalima, te se zbog te osobine koristi u kozmetologiji.

11. NAJEFIKASNIJI JE LEK ZA ISKAŠLJAVANJE

Kaduljin med koristi se protiv prehlada, jer omogućava lakše izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija. Osim za lečenje respiratornih organa, odličan je za jačanje imuniteta.

12. EFIKASAN I KOD REUME

Vreskov med pomaže protiv reume, bolesti mokraćnih kanala i bubrega. Najčešće se koristi u čajevima od breze, kamilice i šipurka.

13. DOBAR JE KAO PROTIVOTROV

Šećeri iz meda su svestrana protivotrovna sredstva koja potpomažu izlučivanju otrova iz organizma, regulisanju funkcija nervnog sistema, širenju krvnih sudova i pojačavaju izlučivanje mokraće.

14. Pčele su smatrane stanovnicima raja. Njihov nektar bio je hrana bogova. Ubiti pčelu smatralo se za jedan od najvećih ljudskih grehova. Cenio se poput bogatstva, te je bio i sredstvo plaćanja.

15. Pri kupovini obratite pažnju da nije fermentisan i hemijski napravljen dodavanjem veštačkih zaslađivača, konzervanasa i ostale hemije. Med je otporan na bakterije i uništava ih u velikom broju, pa mu nisu potrebne dodatne hemikalije i konzervansi da bi se očuvao.

Prethodni tekstSZO: Od zagađenja vazduha godišnje umre 600.000 dece
Sledeći tekstPovezanost anksioznosti i depresije sa alergijama
Dr Milan Popović rođen je u Loznici 1977. godine gde je završio osnovnu školu i gimnaziju „Vuk Karadžić“. U toku školovanja u Gimnaziji, 4 godine aktivno pohađao kurseve elektronike u Istraživačkoj stanici Petnica, gde je realizovao svoje naučne projekte na polju elektronike i medicinske elektronike. Nakon završene gimnazije “Vuk Karadžić” u Loznici, 1996. godine upisuje Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, gde nakon završenih osnovnih studija u trajanju od 6 godina polaže državni ispit i stiče zvanje doktora opšte medicine. Poseduje validnu dozvolu i licencu za rad Lekarske komore Srbije i Beograda. 2017. godine upisuje specijalizaciju psihijatrije na Medicinskom Fakultetu u Beogradu. Redovne specijalističke studije psihijatrije su u toku. 2018. godine započinje specijalizaciju iz oblasti REKBT psihoterapije u okviru „Srpskog centra za RE&CBT“. Poseduje Primary sertifikat REKBT savetnika i psihoterapeuta Srpskog centra za RE&CBT, Instituta Albert Ellis (Njujork) i Instituta za kognitivni menadžment (Frankfurt). Svoje znanje iz oblasti medicine, Dr Milan Popović izgradio je na početku karijere radeći u Hitnoj pomoći Beograda u trajanju od oko 2 godine. Nakon stečenog zvanja doktora opšte medicine, dr Popović radio je na kliničkim ispitivanjima lekova, u farmaceutskim predstavništvima kao lekar i stručni saradnik, a po potrebi i zahtevu radnog mesta i kao grafički i web dizajner, administrator i urednik web sajtova i IT specijalista. Radio je i na poziciji lekara u brojnim domovima zdravlja (Loznica, Mali Zvornik, Beograd - DZ Palilula). Sticanje znanja i radnog iskustva nastavlja u četiri doma za stare na teritoriji Beograda na poziciji lekara opšte medicine, IT specijaliste i menadžera. Uporedo sa studijama medicine, specijalizacijom psihijatrije i REKBT-a i redovnim poslovima, Dr Milan Popović usavršava se i bavi avijacijom, elektronikom, fizikom, hemijom, grafičkim i web dizajnom, filmskom montažom, programiranjem i IT sektorom, marketingom i digitalnim marketingom, kao i borilačkim veštinama (karate i Nindjucu), meditacijom i jogom, gde ostvaruje zavidne rezultate. U toku 2019. godine započinje karijeru u Zepter International na poziciji Medical Manager gde u koordinaciji sa medicinskim, IT, marketing, prodajnim i edukativnim sektorom radi na unapređenju rada Zepter Medical Ordinacije i unapređenju prodaje proizvoda Kompanije Zepter International. Govori srpski, engleski i ruski jezik.