Zašto je odnos otac-ćerka tako poseban i bitan?

Otac svoji ćerku drži za ruku neko vreme, ali njeno srce čuva zauvek.

0
578

Način na koji otac tretira svoju ćerku temelj je za svaku njenu profesionalnu, intimnu i prijateljsku vezu sa drugim muškarcem. I zato dragi očevi, budite prva ljubav svojim ćerkama i naučite ih da tokom života ne pristaju na ništa manje od toga.

Ako ste otac ili očuh evo šta je potrebno vašoj kćerki:

Treba da budete tu za nju …uvek

Ne kada vama to odgovara, ne zato što morate i ne dok razgovarate telefonom.

To ne znači samo prisustvovanje njenim muzičkim koncertima ili sportskim događajima, to znači obratiti pažnju na to šta ona govori. Spustite slušalicu kada vam ćerka postavi pitanje. Pitajte je kako je provela dan, saznajte imena njenih prijatelja, razgovarajte s njom. Slušajte, ne dajući savete, budite prisutni, gledajte je u oči dok razgovarate.

Posvetite joj se tokom njenog odrastanja kako bi shvatila da je važna i dostojna podrške i pažnje.

Kada budete uz nju, na ovaj način, ona će naučiti da ceni sebe i druge. Ona će samopouzdano odrastati i moći će da proceni različite životne situacije sa lakoćom, da postavi zdrave granice, i znaće kome da veruje i kako da se brani od nepouzdanih ljudi. Vašim dobrim primerom, dragi očevi, pokazaćete joj na koji način treba da se ponaša prema drugima i kako drugi treba da se ophode prema njoj.

Pokažite joj kako se poštuje žena

Veoma je bitno da joj pokažete kako muškarac poštuje ženu. Njenu majku, njenu baku, njene tetke, njene prijatelje, čak i one žene koje vam se ne dopadaju.

Kada vidi da poštujete žene u njenom životu, naučiće će da poštuje sebe i druge. Ona će odrasti očekujući da je muškarac poštuje, umesto da toleriše nepoštovanje. Na taj način će prirodno naći zdrave odnose zasnovane na poštovanju i jednakosti u odnosu na one zasnovane na kontroli i zlostavljanju.

Očevi, ohrabrite svoje ćerke

Otac koji prepoznaje i komentariše unutrašnje kvalitete svoje ćerke, a ne samo njen fizički izgled, daje joj zdravu sliku o sebi. Kada otac ohrabruje svoju kćerku da učestvuje u raznim aktivnostima, ona ima nešto što joj pruža izvor samopouzdanja, a ne samo njen fizički izgled, na koji ima malo kontrole.

Očevi koji ohrabruju svoje ćerke daju im osnovu za pravljenje narednih velikih koraka u životu. Bez tog ohrabrenja, previše žena prolazi kroz život sa osećanjima bezvrednosti i očaja. Otac igra veliku ulogu u tome kako se devojka oseća prema sebi. Njegovo ohrabrenje i odobrenje pomažu joj da razvije samopouzdanje i samopoštovanje.

Volite njenu majku

Pokažite joj da volite njenu majku, bilo da ste u braku ili razvedeni.

Ništa, NIŠTA neće naučiti bolje vašu ćerku o vezama i bezuslovnoj ljubavi nego ono što je videla u vašem odnosu prema njenoj majci. Odnos koji vi, dragi očevi, imate sa svojom ženom je odnos koji će vaša ćerka tražiti da ima sa muškarcem čitavog svog života. Dajte joj dobar primer.

Kada vidi da pokazujete ljubav prema njenoj majci, bezuslovno, ćerka će tražiti istu bezuslovnu ljubav u čoveku sa kojim se odlučuje da provede ostatak svog života.

Nijedna druga veza ne može ili će osnažiti ćerku na način na koji to radi otac. Uticaj njenog oca neće trajati samo njen životni vek, već i čitav život svih generacija koje će slediti za njom.

I ne zaboravite:

“Iza svake sjajne ćerke,
krije se zaista neverovatni otac!”

IZVORbebac.com
Prethodni tekstPosledice globalnog zagrevanja jače nego ikad
Sledeći tekstGojaznost i druge bolesti
Dr Milan Popović rođen je u Loznici 1977. godine gde je završio osnovnu školu i gimnaziju „Vuk Karadžić“. U toku školovanja u Gimnaziji, 4 godine aktivno pohađao kurseve elektronike u Istraživačkoj stanici Petnica, gde je realizovao svoje naučne projekte na polju elektronike i medicinske elektronike. Nakon završene gimnazije “Vuk Karadžić” u Loznici, 1996. godine upisuje Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, gde nakon završenih osnovnih studija u trajanju od 6 godina polaže državni ispit i stiče zvanje doktora opšte medicine. Poseduje validnu dozvolu i licencu za rad Lekarske komore Srbije i Beograda. 2017. godine upisuje specijalizaciju psihijatrije na Medicinskom Fakultetu u Beogradu. Redovne specijalističke studije psihijatrije su u toku. 2018. godine započinje specijalizaciju iz oblasti REKBT psihoterapije u okviru „Srpskog centra za RE&CBT“. Poseduje Primary sertifikat REKBT savetnika i psihoterapeuta Srpskog centra za RE&CBT, Instituta Albert Ellis (Njujork) i Instituta za kognitivni menadžment (Frankfurt). Svoje znanje iz oblasti medicine, Dr Milan Popović izgradio je na početku karijere radeći u Hitnoj pomoći Beograda u trajanju od oko 2 godine. Nakon stečenog zvanja doktora opšte medicine, dr Popović radio je na kliničkim ispitivanjima lekova, u farmaceutskim predstavništvima kao lekar i stručni saradnik, a po potrebi i zahtevu radnog mesta i kao grafički i web dizajner, administrator i urednik web sajtova i IT specijalista. Radio je i na poziciji lekara u brojnim domovima zdravlja (Loznica, Mali Zvornik, Beograd - DZ Palilula). Sticanje znanja i radnog iskustva nastavlja u četiri doma za stare na teritoriji Beograda na poziciji lekara opšte medicine, IT specijaliste i menadžera. Uporedo sa studijama medicine, specijalizacijom psihijatrije i REKBT-a i redovnim poslovima, Dr Milan Popović usavršava se i bavi avijacijom, elektronikom, fizikom, hemijom, grafičkim i web dizajnom, filmskom montažom, programiranjem i IT sektorom, marketingom i digitalnim marketingom, kao i borilačkim veštinama (karate i Nindjucu), meditacijom i jogom, gde ostvaruje zavidne rezultate. U toku 2019. godine započinje karijeru u Zepter International na poziciji Medical Manager gde u koordinaciji sa medicinskim, IT, marketing, prodajnim i edukativnim sektorom radi na unapređenju rada Zepter Medical Ordinacije i unapređenju prodaje proizvoda Kompanije Zepter International. Govori srpski, engleski i ruski jezik.