Zašto je seks dobar za zdravlje

Kako seks utiče na zdravlje muškarca i žene

0
1790
1. Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti

Razna istraživanja i studije dokazuju da ukoliko imate seks najmanje dva puta nedeljno manje su šanse da doživite infarkt. Prema nedavno objavljenoj studiji, koja se uglavnom odnosila na muškarce, 50 % su manje šanse od srčanog udara, nego kod osoba koje imaju seks manje od jednom mesečno.

2. Leči glavobolju i migrenu

Seks poboljšava cirkulaciju krvi, širi krvne sudove u glavi i mozgu, zbog čega se smanjuju glavobolje i napetost. Takođe, žene koje pate od migrene, posle seksa se osećaju bolje, jer bolovi nestaju.

3. Jača imunitet

Istraživanja pokazuju da seks podstiče proizvodnju imunoglobina A, prve odbrane imunološkog sistema koji čuva od gripe i prehlade. Prema tome, ukoliko imate seksualne odnose barem jednom-dvaput nedeljno, manje su šanse da se razbolite.

4. Oslobađa od stresa

Seks snižava pritisak i oslobađa od stresa i napetosti. Prema nekim istraživanjima dokazano je da su osobe koje su noć pre određene stresne situacije (nekog važnog događaja, poslovnog sastanka…) imale seksualni odnos, bile daleko uspešnije i opuštenije nego osobe koje su apstinirale.

Takođe, ljudi koji su zadovoljni svojim seksualnim životom nisu depresivni, anksiozni, nasilni i neprijateljski raspoloženi.

5. Sagoreva kalorije

Naučnici tvrde da je seks jedan od najboljih načina vežbanja, jer je koristan kako sa fizičko zdravlje, tako i za psihičko.

Trideset minuta seksa sagoreva od 85 do 150 kalorija, pa su redovni odnosi odličan način da ostanete u dobroj formi.

6. Pozitivno utiče na samopouzdanje

Seks čini da se osećate dobro i pozitivno utiče na samopouzdanje. Takođe, nežan ljubavni odnos, prilikom kojeg žene luče estrogen, rezultira lepšom, nežnijom i sjajnijom kožom, što takođe utiče na samopouzdanje.

7. Jača genitalne organe

Seksualna aktivnost poboljšava prokrvljenost genitalnih organa i muškarca i žene. Takođe, vaginalni mišići kod žene se tokom odnosa rastežu i skupljaju i samim tim jačaju, pa se smanjuje rizik od inkontinencije kasnije u životu.

8. Smanjuje rizik od kancera prostate

Kako su neke studije pokazale, redovni seksualni odnosi mogu da spreče kancer prostate. Muškarci koji u svojim dvadesetim imaju odnose minimum pet puta nedeljno smanjuju rizik od pojava kancera prostate za trećinu. Takođe, ovo važi i za starije muškarce.

9. Reguliše menstrualni ciklus
10. Garantuje dobar san

Naučnici tvrde da dobr seks pre spavanja garantuje dobar san, tačnije za to je zaslužan hormon oksidocin, koji se oslobađa tokom orgazma, pa se odmah posle toga oseća pospanost.

Međutim, loš seks i seks na silu, bez orgazma povećava traume i izaziva nesanicu.

IZVORbebac.com
Prethodni tekstGojaznost i druge bolesti
Sledeći tekstKoje je rešenje za zagađenje?
Dr Milan Popović rođen je u Loznici 1977. godine gde je završio osnovnu školu i gimnaziju „Vuk Karadžić“. U toku školovanja u Gimnaziji, 4 godine aktivno pohađao kurseve elektronike u Istraživačkoj stanici Petnica, gde je realizovao svoje naučne projekte na polju elektronike i medicinske elektronike. Nakon završene gimnazije “Vuk Karadžić” u Loznici, 1996. godine upisuje Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, gde nakon završenih osnovnih studija u trajanju od 6 godina polaže državni ispit i stiče zvanje doktora opšte medicine. Poseduje validnu dozvolu i licencu za rad Lekarske komore Srbije i Beograda. 2017. godine upisuje specijalizaciju psihijatrije na Medicinskom Fakultetu u Beogradu. Redovne specijalističke studije psihijatrije su u toku. 2018. godine započinje specijalizaciju iz oblasti REKBT psihoterapije u okviru „Srpskog centra za RE&CBT“. Poseduje Primary sertifikat REKBT savetnika i psihoterapeuta Srpskog centra za RE&CBT, Instituta Albert Ellis (Njujork) i Instituta za kognitivni menadžment (Frankfurt). Svoje znanje iz oblasti medicine, Dr Milan Popović izgradio je na početku karijere radeći u Hitnoj pomoći Beograda u trajanju od oko 2 godine. Nakon stečenog zvanja doktora opšte medicine, dr Popović radio je na kliničkim ispitivanjima lekova, u farmaceutskim predstavništvima kao lekar i stručni saradnik, a po potrebi i zahtevu radnog mesta i kao grafički i web dizajner, administrator i urednik web sajtova i IT specijalista. Radio je i na poziciji lekara u brojnim domovima zdravlja (Loznica, Mali Zvornik, Beograd - DZ Palilula). Sticanje znanja i radnog iskustva nastavlja u četiri doma za stare na teritoriji Beograda na poziciji lekara opšte medicine, IT specijaliste i menadžera. Uporedo sa studijama medicine, specijalizacijom psihijatrije i REKBT-a i redovnim poslovima, Dr Milan Popović usavršava se i bavi avijacijom, elektronikom, fizikom, hemijom, grafičkim i web dizajnom, filmskom montažom, programiranjem i IT sektorom, marketingom i digitalnim marketingom, kao i borilačkim veštinama (karate i Nindjucu), meditacijom i jogom, gde ostvaruje zavidne rezultate. U toku 2019. godine započinje karijeru u Zepter International na poziciji Medical Manager gde u koordinaciji sa medicinskim, IT, marketing, prodajnim i edukativnim sektorom radi na unapređenju rada Zepter Medical Ordinacije i unapređenju prodaje proizvoda Kompanije Zepter International. Govori srpski, engleski i ruski jezik.